1. Antonio J, Candow DG, Forbes SC, et al. Common questions and misconceptions about creatine supplementation: what does the scientific evidence really show?. J Int Soc Sports Nutr. 2021;18(1):13. Published 2021 Feb 8. doi:10.1186/s12970-021-00412-w
  2. Baltrusch S. The Role of Neurotropic B Vitamins in Nerve Regeneration. Biomed Res Int. 2021 Jul 13;2021:9968228. doi: 10.1155/2021/9968228. PMID: 34337067; PMCID: PMC8294980.
  3. Barrett D., Bruhn C., Rickman J., 2007., ,,Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds.”, J Sci Food Agric 87:930–944.
  4. Boruch M., Król B., Procesy technologii żywności, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 1993.
  5. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Mineral, fiber, and total phenolic retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015 Jan 28;63(3):951-6. doi: 10.1021/jf504890k. Epub 2015 Jan 13. PMID: 25525668.
  6. Bryła P.: Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych. Perspektywa sprzedawcy i konsumenta. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2015
  7. Calder PC. Very long-chain n-3 fatty acids and human health: fact, fiction and the future. Proc Nutr Soc. 2018 Feb;77(1):52-72. doi: 10.1017/S0029665117003950. Epub 2017 Oct 17. PMID: 29039280.
  8. Calder PC. Very long-chain n-3 fatty acids and human health: fact, fiction and the future. Proc Nutr Soc. 2018 Feb;77(1):52-72. doi: 10.1017/S0029665117003950. Epub 2017 Oct 17. PMID: 29039280.
  9. Calderón-Ospina CA, Nava-Mesa MO. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS Neurosci Ther. 2020 Jan;26(1):5-13. doi: 10.1111/cns.13207. Epub 2019 Sep 6. PMID: 31490017; PMCID: PMC6930825.
  10. Djuricic I, Calder PC. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021;13(7):2421. Published 2021 Jul 15. doi:10.3390/nu13072421
  11. Djuricic I, Calder PC. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021;13(7):2421. Published 2021 Jul 15. doi:10.3390/nu13072421
  12. Drabik J.: Aktywność fizyczna w kształtowaniu zdrowia człowieka — korzyści i zagrożenia. Wychowanie Fizyczne i Sport 1999; 4: 124–125.
  13. Farmakopea Polska, wyd. VIII. Warszawa 2008 
  14. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B012, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy of Sciences; 1998. pp. 390–422.
  15. Fornal R, Cisłak P, Ciota M. Nadmierne picie alkoholu i jego skutki. Promocja Zdrowia Rodziny 2004; 2: 90.
  16. Gaskins AJ, Chavarro JE. Diet and fertility: a review. Am J Obstet Gynecol. 2018 Apr;218(4):379-389. doi: 10.1016/j.ajog.2017.08.010. Epub 2017 Aug 24. PMID: 28844822; PMCID: PMC5826784.
  17. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2012, s. 387–400.
  18. Gromadecka-Sutkiewicz M, Dziwak A, Kłos J. Młodzież licealna i alkohol. Hygeia Public Health 2008; 2: 293-296.
  19. Hankey GJ. B vitamins for stroke prevention. Stroke Vasc Neurol. 2018 Jun 6;3(2):51-58. doi: 10.1136/svn-2018-000156. PMID: 30022794; PMCID: PMC6047336.
  20. http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_pl
  21. https://ncez.pl/do-pobrania/infografiki-do-pobrania/nowe-zalecenia-zywieniowe
  22. https://ncez.pzh.gov.pl/
  23. https://www.fsis.usda.gov
  24. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A.: Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Nadciśnienie tętnicze rok 2013, tom 17, nr 6.
  25. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny 2020.
  26. Kałucka S., Ruszkowska J., Drygas W.: Aktywność fizyczna, wciąż niedoceniany element profilaktyki zdrowotnej. Polska Medycyna Rodzinna 2002; 4: 367–369.
  27. Kreider RB, Kalman DS, Antonio J, et al. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:18. Published 2017 Jun 13. doi:10.1186/s12970-017-0173-z
  28. Lyon P, Strippoli V, Fang B, Cimmino L. B Vitamins and One-Carbon Metabolism: Implications in Human Health and Disease. Nutrients. 2020 Sep 19;12(9):2867. doi: 10.3390/nu12092867. PMID: 32961717; PMCID: PMC7551072.
  29. Maciatowicz J. Ruch fizyczny o charakterze wytrzymałościowym (bieg) zapobiega starzeniu się, leczy z patologicznych chorób społecznych. Medycyna Sportowa 2003; 4: 156–164. 3.
  30. Maszczak T. O strategii edukacyjnej w szkole. Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne 2002; 10: 2–3.
  31. Molski M., Chemia Piękna. Wyższa Szkoła Zawodowa Pielęgnacji Zdrowia i Urody w Poznaniu, Poznań 2005.
  32. Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, Moubarac J-C, Jaime P, Martins AP, Canella D, Louzada ML, Parra D; with Ricardo C, Calixto G, Machado P, Martins C, Martinez E, Baraldi L, Garzillo J, Sattamini I. NOVA. The star shines bright. [Food classification. Public health]. World Nutrition January-March 2016, 7, 1-3, 28-38.
  33. O’Keefe J., Nelson J., Harris W.: Zmiana stylu życia a zapobieganie chorobie wieńcowej. Medycyna po Dyplomie 1997; 5: 68–71.
  34. Pijanowski E., Dłużewski M. i in., Ogólna technologia żywności, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2004, s. 165–198.
  35. Romanowska-Tołłoczko A. Styl życia studentów oceniany w kontekście zachowań zdrowotnych. Hygeia Public Health 2011; 46: 89-93.
  36. Sarbak Z., Jachymska–Sarbak B., Sarbak A., Chemia w kosmetyce i kosmetologii. MedPharm Polska, Wrocław 2013.
  37. Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności. Składniki żywności. WNT, Warszawa 2014.
  38. Sims J., Hill K., Davidson S., Gunn J., Huang N.: Wytyczne WHO dotyczące propagowania aktywności fizycznej wśród osób star- szych. Rehabilitacja Medyczna 1996; 1: 53–54.
  39. Smith-Ryan AE, Cabre HE, Eckerson JM, Candow DG. Creatine Supplementation in Women’s Health: A Lifespan Perspective. Nutrients. 2021;13(3):877. Published 2021 Mar 8. doi:10.3390/nu13030877
  40. Starosta W.: Znaczenie aktywności ruchowej w zachowaniu i polepszaniu zdrowia człowieka. Lider 1997; 4: 3.
  41. Sworczak K.: Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D. Forum Medycyny Rodzinnej 2017, tom 11, nr 1, 38–46.
  42. Szponar B., Skrzypek M. i in.: Wpływ wybranych technik obróbki żywności stosowanych w technologii gastronomicznej na jej wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdrowotne w kontekście epidemii niezakaźnych chorób przewlekłych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2018, nr 99(4), s. 318–326.
  43. Tardy AL, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):228. doi: 10.3390/nu12010228. PMID: 31963141; PMCID: PMC7019700.
  44. Wang H, Li L, Qin LL, Song Y, Vidal-Alaball J, Liu TH. Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Mar 15;3(3):CD004655. doi: 10.1002/14651858.CD004655.pub3. PMID: 29543316; PMCID: PMC6494183.
  45. Yuan S, Mason AM, Carter P, Burgess S, Larsson SC. Homocysteine, B vitamins, and cardiovascular disease: a Mendelian randomization study. BMC Med. 2021 Apr 23;19(1):97. doi: 10.1186/s12916-021-01977-8. PMID: 33888102; PMCID: PMC8063383.
  46. Zaremba, A., Przybyło, M., & Lewandowski, M. (n.d.). Wpływ palenia tytoniu na zdrowie człowieka. Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego (RUJ), 2014.