Marysia

O Marysi

Wykształcenie dietetyczne zdobyłam na studiach I i II stopnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie kontynuuję edukację w tamtejszej Szkole Doktorskiej.

Z całego serca wierzę, że dokładne zrozumienie przez pacjenta zaleceń dla konkretnych problemów zdrowotnych jest kluczem do wprowadzenia ich w życie, dlatego od początku mojej przygody z dietetyką angażuję się w prowadzenie edukacji żywieniowej i szerzenie świadomości.

Zdaję sobie sprawę, że często równie ważny jak sama przekazywana wiedza - jest sposób jej przekazywania oraz odpowiednie podejście. W związku z tym ukończyłam także studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, aby móc jeszcze lepiej pomagać swoim podopiecznym.

Zainteresowania

Co najbardziej mnie pasjonuje?

  • Działanie przeciwzapalne żywności – wykorzystanie jej właściwości w dietoterapii chorób autoimmunologicznych (jak Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, łuszczyca, RZS), insulinooporności, trądziku i chorób skóry
  • Zaburzenia metabolizmu węglowodanów (cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna) oraz lipidów (podwyższone stężenie cholesterolu, triglicerydów i ich następstwa takie jak miażdżyca, nadciśnienie)
  • Funkcjonowanie przewodu pokarmowego – regulacja pracy jelit, interwencje przy zaparciach, biegunkach, wzdęciach, a także dolegliwościach żołądkowych

Najważniejsze w pracy z pacjentami jest dla mnie to, aby nie musieli być zdani na prowadzenie przeze mnie cały czas. Zamiast tego chcę, aby dokładnie wiedzieli co, dlaczego i jak robić, aby osiągnąć swój cel.

Jestem towarzyszem tego procesu i wsparciem
w przechodzeniu przez kolejne etapy.

Rekomendacje

Jak działam?

Jestem autorką oraz recenzentką publikacji w międzynarodowych czasopismach naukowych. Oprócz tego, uwielbiam pisać teksty popularyzatorskie na temat dietoterapii i wpływu różnych składników żywności na zdrowie - zarówno przy okazji prowadzenia profilów w mediach społecznościowych, jak i współprac z czasopismami branżowymi, takimi jak "Lepsze życie z cukrzycą". Mam na koncie wystąpienia na międzynarodowych i krajowych konferencjach naukowych.

Bardzo dobrze odnajduję się w roli edukatora - podczas prowadzenia tematycznych warsztatów i wykładów dietetycznych.

W pracy 1 na 1 z pacjentami bazuję na obieraniu strategii terapeutycznej i pomocy w kształtowaniu nowych nawyków. Najważniejsze jest dla mnie, aby rozumieli jak działać samodzielnie w celu poprawy swojego zdrowia.

Jestem pasjonatką ciągłego zdobywania i poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z ludźmi w każdej formie.